Kurgu Medya

  /  Yemek   /  Osmanlı Macunu

Osmanlı Macunu

Osmanlı Macunu

Arapçadaki “acn” sözcüğünden evrilmiş.

“Yoğurmak, kıvama getirmek anlamlarıyla tezgahın başında bile herkesi kıvama getiren bir lezzet kendisi. Aslında bir şekerlemeden çok şifa kaynağı. Kola örneğindeki gibi, ilaçtan keyif verici tüketime evrilmiş. * İnanışa göre 1522 yılında Yavuz Sultan Selim’in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan, Manisa’da bulunduğu sırada hastalanır. Birçok hekime muayene olan Hafsa Sultan bir türlü iyileşemez. Son olarak kendisinin kurduğu Sultan Külliyesi Zaviye ve İmareti’nin idaresi görevinde bulunan Merkez Efendi’ye müracaat ederler. Merkez Efendi 41 çeşit baharat ve bitkiden meydana gelen bir karışım hazırlayarak bu karışımın macun haline getirilmesini bizzat kendisi sağlayarak Hafsa Sultan’ın hızla iyileşmesini sağlamış olur.

Hafsa Sultan da hastalığına kısa sürede şifa bulunmasına vesile olan bu macunun nevruz günü ilkbaharın ilk günlerinde halka saçılmasını emreder. Bu macun aynı zamanda mesir macunu olarak bilinir. Kendisi bir bakıma sokaktaki “bir avuç fındık” tır, iyi gelir. Sonuçta enerji.

 

Yasin Taze

Leave a comment:

Follow us