Kurgu Medya

  /  Trend   /  Kavurma Nedir?

Kavurma Nedir?

Çalışan, üreten ataların torunlarıyız biz. Toprakla iç içe, doğanın kalbinde üreten ama kaynaklarını sürdürülebilir kılan insanlar bizim atalarımız, bu coğrafyanın insanları. Anadolu’da, Trakya’da, Mezopotamya’da, Orta Asya’da… Göçebeyiz, hatta hala tam anlamıyla yerleşemediğimiz söylenir. İşlemesi güç ürünleri gıdaya dönüştüren, bunu taşıyan, taşımak için saklamasını öğrenen,

basılmadık toprak bırakmayan bir topluluk. Mutfağın, yemek kültürünün temelini atan, pişirme ve saklama tekniklerini keşfeden ve geliştiren akıllı i

nsanlar ki bilgi kısıtlı, tecrübe az. Dolayısıyla toprak size ne sunarsa sunsun şu an sofrada olan bir çok şeyin yenilebilir olduğu bilinmiyor. Bu nedenle bir nevi kıtlık içerisinde elde olan idareli tüketilmeli ve en iyi şekilde saklanmalı. İşte bu

saklama yöntemlerinin bulunması şu an keyifle yediğiniz bir çok gıdanın ortaya çıkmasını sağlıyor. Tarlada çiftçiyi, cephede askeri, evde aileyi tok tutacak yemekler, yöntemler. Güçlükle elde edilen gıda işlenmeli, zarar görmeden farklı noktalara taşınmalı ve ihtiyacı olanları doyurmalı. İşte bu ihtiyaçlar şimdilerde afiyetle yediğimiz kavurmayı da ortaya çıkarıyor, sucuk gibi, pastırma gibi, farklı ekmek türleri gibi. Et tüketimi ateşin keşfi ile artıyor. Büyük zorluklarla ulaşılan av etleri pişiriliyor ve hava ile temasını kesmek için toprak kapların içerisine doldurulduktan sonra üzerine eritilmiş kuyruk ya da iç yağı dökülüyor. Bu toprak kaplar gömülüyor ve ihtiyaç halinde çıkarılıp yağı itilerek kullanılıyor. Hikaye uzun, yaşananlar çetrefilli.

Şimdi dakikalar içinde önümüze gelen o kavurma binlerce yıllık bir birikimin eseri. Bu toprağın, atalarımızın bize armağanı. Sanırım bu noktadan sonra en önemli şey israf etmeden tüketmek, tabii bu pahalı yiyeceğe ulaşabilenler için.

Yasin Taze

Leave a comment:

Follow us